Senaryo Eğitim Makaleleri

İlgi Çekici Karakter Tanıtımları Yazma/Kira-Anne Pelican

Senaryo yazarı Kira-Anne Pelican, unutulmaz televizyon şovlarından ve filmlerden örneklerle karakter tanıtımlarına dair teknikler;

Henüz karakter tanıtımları yazmayı sevdiğini söyleyen bir senarist ile tanışmadım. Projeler için fikirler bulmak, yeni karakterler geliştirmek veya akışta yazmak, bunlar yazarların tipik olarak sevdiği şeylerdir. Ancak karakter tanıtımlarını doğru yazmak senaryo kalitesini çok etkiler. Tamamen boş bir sayfayı, ilginç bir durumda sadece karakterinizin güçlü yanlarını ve kusurlarını sunmakla kalmayıp, aynı zamanda izleyicinizin dikkatini çekmenizi ve karaktere bağlı kalmanızı sağlayan sihirli bir yöntemdir.

Önce karakterinizi tanıyın.

Gerçeklerden kaçış yok. Karakterinizi tanımadan harika bir giriş yazamazsınız. Karakterleriniz kendi seslerini ve bedenlerini üstlenmeye başlayana kadar, kişiliklerini geliştirmeye ve arka planlarının duygusal açıdan en önemli unsurlarını bulmaya zaman ayırın. Ancak o zaman senaryo yazmaya hazır olacaksınız.

Önce karakterinizin en güçlü özelliklerini elde etmenin yollarını bulun. Bunlar karakterinizi tanımlayan kişilik özellikleridir ve onlarla tanıştığımızda fark ettiğimiz ilk özelliklerdir. Bunları bulmak için karakterinizin beş boyutunun tamamında karakterinizi göz önünde bulundurun ve ardından en güçlü şekilde ifade ettikleri özelliklere odaklanın.

Örneğin, Succession (2018-) filminin pilot senaryosunda, şovun yaratıcısı Jesse Armstrong, 80 yaşındaki kahramanı Roy Logan’ı gecenin bir yarısında kafası karışmış ve zayıf bir şekilde tanıtıyor. Ancak karakterinin gücü ve son derece nahoş doğası, ikinci dizesinde küfür etmeye başladığında kendini gösterir:

Jesse Armstrong tarafından yazılan Succession (2018) pilot çalışmasından alıntı.

Jesse Armstrong tarafından yazılan Succession (2018) pilot çalışmasından alıntı.

Karakterinizin kusurunu gösterin; Karakterinizi tanıttıktan hemen sonra kusurunu göstermek, sadece izleyicilerin onlarla ilişki kurmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda karakter dönüşümlerini ve bununla ilgili temayı da kurar. Kara komedi-drama filmi Birdman’de (2014), yazar-yönetmen Iñárritu, son derece nevrotik kahramanına aşağıdaki girişle ilgimizi çekerken, aynı zamanda ölümcül kusurunu ve ayrıca filmin temasını kurar:

Tarafından yazılan Birdman (2014) senaryosundan alıntı

Tarafından yazılan Birdman (2014) senaryosundan alıntı

Ana karakter Riggan Thomson, külotunun içinde havada süzüldüğü için dikkatimizi çekmekle kalmıyor, aynı zamanda ortaya attığı derin soruya büyüleyici bir şekilde karamsar yaklaşımı hem eğlenceli hem de karakter ve ton açısından açıklayıcı.

Michael Keaton, Birdman veya (The Unexpected Virtue of Cehalet) filminde Riggan rolünde.  Nezaket New Regency Productions.

Michael Keaton, Birdman veya (The Unexpected Virtue of Cehalet) filminde Riggan rolünde. Nezaket New Regency Productions.

Kitlenizin dikkatini çekmek için karakterinizi çarpıcı bir durumda sunun; Birdman’in açılışında kullanılan dikkat çekici görüntüler gibi, Walter White’ın bir Winnebago’da çölde sadece gaz maskesi ve iç çamaşırı giyerek hız yaptığı Breaking Bad pilotunun ilk birkaç anını kim unutabilir ?

Vince Gilligan tarafından yazılan Breaking Bad (2008) pilotundan alıntı.

Vince Gilligan tarafından yazılan Breaking Bad (2008) pilotundan alıntı.

Bunun gibi tanıtımlar, izleyiciyi anında “burada neler oluyor?” gibi sorularla bağlar. ve “ bu karakter bu duruma nasıl geldi?” Bunlar genellikle bir karakterin dönüşümü onları sıradan (ve daha az ilginç) olandan sıra dışı olana ya da Walter White’dan Heisenberg’e taşıdığında faydalıdır. Unutulmaz karakterler genellikle farklı oldukları için unutulmazdır . Diğer karakterlere göre daha uç noktalara gidiyorlar, daha güçlü kişilik özelliklerine sahipler ve sıra dışı şeyler yapıyorlar. Karakterinizin tanıtımını düşündüğünüzde, kendinize başkalarının yapmayacağı ne yapacağını sorun. Bunu en iyi nasıl dramatize edebilirsiniz?

Alternatif olarak, daha sempatik bir karakter geliştiriyorsanız, günlük dünyalarında ilişkilendirilebilir bir durumda göstererek onlarla özdeşleşmeyi en üst düzeye çıkarın.

Araştırmalar, bir karakterle ne kadar yakından özdeşleşirsek, onunla duygusal olarak o kadar fazla ilişki kurduğumuzu gösteriyor. Fleabag’in (2016-2019) pilot senaryosunda , baş karakterle çoğumuzun ilgili olduğu tanıdık bir durumda tanıştık – ve tam olarak değilse de, çoğu insan aşk için çabalarken yaptığımız aptalca şeylerle özdeşleşecektir.

Phoebe Waller-Bridge tarafından yazılan Fleabag (2016) pilotundan alıntı.

Phoebe Waller-Bridge tarafından yazılan Fleabag (2016) pilotundan alıntı  .

Phoebe Waller-Bridge’in Fleabag’e girişi, kendini yakın hissetmenin yanı sıra, kahramanın güçlü yanlarını da zekice karakterize ediyor. Komik, akıllı ve anlayışlı – bunların hepsi bir karakterde çekici nitelikler – ve sırlarını doğrudan izleyiciyle paylaşarak bizi hemen içine çekiyor. Sanki Fleabag onun arkadaşı olmamızı istiyor. Aynı zamanda, parantez içinde belirtilen acı dokunuşuyla, Waller-Bridge bize kusurunu gösteriyor – hepsi pilotun bu ilk sahnesinde. Bir karakterin kişiliğinin bu en önemli yönlerini ne kadar hızlı kurarsanız, hikayeleriyle o kadar çabuk ilgileniriz.

En unutulmaz karakterlerden bazıları en iyi şekilde büyük bir girişle tanıtılır.

Bir karakterin tanıtımı etrafında, onu geliştirerek gerilim yaratın; Bunu başarmanın en iyi yollarından biri, diğer karakterlerin sizin için karakterinizi tanıtmasına izin vermektir. Ucuz Roman filminin (1994) senaryosunda , Mia Wallace karakteri ilk olarak Jules ve Vincent arasındaki uzun bir sohbette tanıtılır. Satır aralarını okuduğumda, onda birçok insanın yenik düştüğü bir şey olduğu açık ve biz de ne olduğunu bilmek istiyoruz. Sonunda onunla tanıştığımızda, “Son of a Preacher Man” sesleriyle üst kata çıktığımızda, adının başkaları tarafından altı kez geçtiğini zaten duyduk ve ilgimiz doruğa ulaştı.

Bir karakterin tanıtımı etrafında beklenti oluşturmanın bir başka harika yolu da onlara büyük bir giriş yapmaktır. Wolf Hall’un (2015) pilot senaryosunda senarist Peter Straughan, ilk olarak bu güçlü girişle kahramanı Thomas Cromwell’e olan ilgimizi kazanıyor:

Peter Straughan tarafından yazılan Wolf Hall (2015) pilotundan alıntı.

Peter Straughan tarafından yazılan Wolf Hall (2015) pilotundan  alıntı.

Daha sonra, sonraki iki sayfayı, bu karanlık pelerinli adamın bir koridor boyunca ve bir merdivenden aşağı geçişini izleyerek, bu sahneleri Kardinal Wolsey’in aşağıdaki odada tuttuğu seyirciyle kesiştirerek geçirir. Cromwell ancak odaya vardığında resmen tanıtıldı:

Peter Straughan tarafından yazılan Wolf Hall (2015) pilotundan alıntı.

Peter Straughan tarafından yazılan Wolf Hall (2015) pilotundan alıntı.

Cromwell kadar güçlü ve merak uyandıran bir karakterle, uygun bir giriş. Benzer bir yaklaşım kahramanınız için işe yarayabilir mi?

Yukarıdaki alıntıda, Cromwell’in tanımı kısadır ve sadece yaşı ve fiziksel bir taslağı ile sınırlıdır. Onun hakkında anlatılanlardan ziyade gösterilenlerle daha çok şey öğreniyoruz. Karakterleri tanımlamanın en iyi yolu bu mu? Cevap kişisel zevke bağlıdır.

Karakterlerin tanıtılmasının üç ana yolu:

1) Göster söyleme; Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, bu karakter açıklaması tipik olarak, yaşlarıyla birlikte karakterle ilgili yalnızca birkaç uygun fiziksel ayrıntı içerir. Gerisini karakterin eylemlerinde ve diyaloglarında görüyoruz. Bugün TV pilot senaryolarında en sık görülen karakter tanıtımı biçimi, bunun nedeni muhtemelen pilot senaryoların asla tek başına değil, her ikisi de karakter biyografilerini içerecek olan bir İncil ve tanıtım destesiyle birlikte sunulmasıdır.

2) Özlü psikolojik açıklama; Bazı yazarlar, karakterlerinin güçlü ve zayıf yanlarını kısa ve özlü bir cümleyle özetlemekte ustadırlar. HOUSE filminin pilot senaryosunda yazar David Shore, kahramanı şu satırlarla tanıtıyor:

David Shore tarafından yazılan House (2004) pilot çalışmasından alıntı.

David Shore tarafından yazılan House (2004) pilot çalışmasından alıntı.

Belli bir sese uyan zekice ama bilinçli bir karakter tanımlama tarzı. Okuyucunuzu o anda tutmak ve çok düzgün bir şekilde özetlenemeyen daha karmaşık karakterler sunmak istiyorsanız, o zaman başka bir stil kullanmanızı öneririm.

3) Söyle, sonra göster; Karakter tanımlamanın son yöntemi, bize karakter veya arka plan hakkında ekranda asla göremeyeceğimiz ayrıntıları anlatmaya dayandığından tüm kuralları çiğner. Örnek olarak, Brad Inglesby tarafından yazılan sınırlı seri Mare of Easttown’un (2021) pilot bölümünden bu alıntıya bir göz atın .

Brad Inglesby tarafından yazılan Easttown'lu Mare'den (2021) alıntı.

Brad Inglesby tarafından yazılan Easttown’lu Mare’den (2021) alıntı  .

Benim için bu oldukça harika giriş, bunun çok katmanlı, duygusal olarak doğru bir karakter olabileceğinin sinyallerini veriyor. Betimleme roman tarzında olmasına rağmen, güzel bir şekilde gözlemlendi ve bana okumaya devam etme isteği uyandıran yazara güven veriyor. Ve tabii ki karakter tanıtımıyla birincil amacımız bu: okuyucularınızın ve izleyicilerinizin daha fazlasını öğrenmek istemesini sağlamak.

Çünkü ilk izlenimi yaratmak için asla ikinci bir şansınız olmaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *